top of page
Foto van schrijverLeander Bennink

Blauwflora kaas, bejubeld en begruweld.

Cambozola, Saint Agur, Picon Azul Hojas, drie geaderde giganten in de kaaswereld die minder snel een belletje doen laten rinkelen dan de Roquefort, Gorgonzola en Blue Stilton. Deels onterecht, want eerstgenoemd trio zijn verrukkelijk en mogen wat mij betreft extra belicht worden, echter speelt historie en faam mee, waardoor het laatstgenoemde trio bijna overal te verkrijgen is.   Laten we inzoomen op de Cambozola, en dan wel de meeste toegankelijke, de Cambozola Classic. De Cambozola Classic is een kaas afkomstig uit Duitsland.  De beste instapper in de wereld van de blauwaderkazen. Volromig met dansende blauwe strookjes, of spikkeltjes, wordt het ook wel de ‘blauwe brie’ genoemd. De blauwaderstructuur wordt zeker geproefd, maar het mooie van deze kaas is dat het verre van overheerst. De blauwflora wordt fantastisch ommuurt door het zuivel, dat met een witschimmel wordt besloten. Een blauwflora kaas die geproefd kan worden, want deze is zeker niet pikant. Romig en smaakvol. Typisch, de Saint Agur! Doordat de Saint Agur gemaakt is van gepasteuriseerde koemelk, heeft de kaas een veel romigere smaak dan vergelijkbare blauwe kazen. Dit ondanks de vele aders die als sieraden door de kaas heen ‘’stromen’’. Toch valt er bij het proeven een ietwat ziltige toon te ontdekken met hier en daar kruidige vlagen. De smaak begint vrij sterk maar zinkt dan heel geleidelijk. Saint Agur, benoemt haar eigenwijze kaas dan ook 'Cremeux et Intense', De afkomst is de Auvergne, waar een groot aantal blauwaderkazen worden gemaakt. Picon Azul Hojas, een meesterwerk afkomstig uit Asturië, het noordwesten van Spanje. Gehuld in plataanbladeren, waar het binnenste perfect romig is en bomvol blauwaderen. Hij is sterk van smaak, waar het dezelfde schimmel heeft als bijvoorbeeld de Roquefort. Het verschil tussen deze twee is dat de Roquefort met schapenmelk is gemaakt en de Picon Azul Hojas van koemelk, waardoor deze iets toegankelijker lijkt te worden. Hij 'gruist' ietwat en is hierdoor niet smeuig, waardoor de structuur de smaak ook aanpast. De wereld van de blauwaderkazen is divers is groots en fascinerend. De Cambozola is toegankelijk, de Picon Azul Hojas is voor de liefhebber. Alles daartussen máár ook daarbuiten, is het proberen zeker waard.

34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page