Friese Nagelkaas Belegen
Belegen zuivel met een ietwat broze structuur. Dit komt doordat de kaas minder vet bevat dan de normale Noord-Hollandse kaas. Ook heeft de komijnezaad en de kruidnagels invloed op de onttrekking van het vocht in het zuivel. Maar heerlijk is die, drie maanden oud, dat perfect te snijden is en de kaas zeker niet alleen voor op brood te gebruiken is, maar maak het gewaagd en laat het proeven op het borrelplateau.
Nagelkaas
Nagelkaas kent haar oorsprong in Heeg, Friesland. Nadien vervolgde het haar weg naar Leeuwarden en heden wordt het in Rouveen, Overijssel gemaakt. De Friese Nagelkaas mag zo genoemd worden, omdat het geen beschermde oorsprong benaming heeft. Benieuwd wat een beschermde oorsprong benaming inhoud? Kijk op de hoofdpagina.
Smaak
Kruidig en pikant
Leeftijd
Drie maanden
Herkomst
Friesland, Nederland
Melksoort
Koemelk
Gepasteuriseerd
Gepasteuriseerd
Vetgehalte
40+
Ambacht
Snijden is handwerk, hierdoor kan het zijn dat het gekozen gewicht afwijkt. Proefkaas hanteert een maximale afwijking van 8%. Dit betekent dat met 500 gram kaas het gewicht tussen de 460-540 gram zit.
Houdbaarheid
Proefkaas vacumeert kazen voordat ze op verzending gaan. Hierdoor is het effect op de kaas tijdens het transport minimaal. De houdbaarheidsdatum neemt hierdoor voor zachte kazen met weken, en voor harde kazen met maanden toe. Kaas is echter een levend product, haal het ruim voor consumptie uit de verpakking en laat het 'ademen' om de beste kwaliteit te krijgen.