Boeren Stolwijker Oud
Puurder wordt het bijna niet. Door de bereiding van de kaas met onbewerkte melk, dat ruim veertien maanden op de planken heeft gelegen, is elke kaas uniek van smaak te noemen. De eiwitkristallen dansen door het stevige zuivel heen. De robuustheid van hoe kaas ooit bedoeld is, is hier duidelijk waar te nemen. De kaas is nog net snijdbaar met de schaaf, maar misschien is hij puur wel lekkerder. Oordeel zelf.
Smaak
Ziltig en pikant
Leeftijd
Meer dan veertien maanden
Herkomst
Zuid-Holland, Nederland
Melksoort
Koemelk
Gepasteuriseerd
Nee, gemaakt met rauwe melk
Vetgehalte
50+
Ambacht
Snijden is handwerk, hierdoor kan het zijn dat het gekozen gewicht afwijkt. Proefkaas hanteert een maximale afwijking van 8%. Dit betekent dat met 500 gram kaas het gewicht tussen de 460-540 gram zit.
Houdbaarheid
Proefkaas vacumeert kazen voordat ze op verzending gaan. Hierdoor is het effect op de kaas tijdens het transport minimaal. De houdbaarheidsdatum neemt hierdoor voor zachte kazen met weken, en voor harde kazen met maanden toe. Kaas is echter een levend product, haal het ruim voor consumptie uit de verpakking en laat het 'ademen' om de beste kwaliteit te krijgen.