Schapenkaas

Schapenkaas, het meest zeldzaam van ''de grote drie''. Desniettemin heeft elk land wel haar grote schapenkaas, te denken aan Feta, Roquefort of de Manchego. Om nog maar te zwijgen van de kaas die wordt gemaakt van de schapen op ons eigen Texel. De schaap was het eerste gedomesticeerde melkvee, waarbij de ooien zeer voedzame melk gaven, én geven. De melk van de schaap zit boordevol vitamines. Jammerlijk is het dat ze niet zoveel produceren als de koe of de geit, maar des te meer reden om ervan te genieten.

 

 

Uitverkocht

Torta del Casar

€ 19,50
Uitverkocht

Torta del Casar

€ 19,50

De Taart van Spanje! Deze lepelkaas dat haar oorsprong vindt in Casar Cáceres, ziet eruit als een heuse taart, vandaar de naam: Taart van Casar. Deze kaas, dat vervaardigd is met rauwe melk, heeft een veganistisch karakter. Het plantaardig stremsel dat is gebruikt is verwant aan de artisjok en daardoor kent de kaas een ietwat bittertje. De bovenkant van de korst kan eraf gesneden worden, zodat het eetbare zuivel zichtbaar wordt, dat vol kleine gaatjes zit. De ''opening’’ van de kaas zorgt voor de inhalering van noten- en stalgeuren.

De kaas kan op kamertemperatuur gegeten worden, maar misschien is de ''taart'' direct uit de oven nog wel lekkerder. Met haar 650 gram kan hier gerust met 6+ personen van gesmuld worden.

Leuk feitje: De sage wil dat Torta del Casar haar levenslicht zag doordat koning Alphons IV in de dertiende eeuw een gebied schonk aan de veetelers zodat de dieren in vrijheid konden grazen.

Fromage du Larzac

€ 6,10

Fromage du Larzac

€ 6,10

Hét blauwe lepelkaasje. Opgediend in een stenen potje, waar je het kaasje met een ietwat eigenaardige  zachte structuur zo uit kunt lepelen met bijvoorbeeld bleekselderij. De smaak van deze schapenkaas is milder dan andere blauwaderkazen, aangezien de aders vermengd zijn met het zuivel.

 

Biertip: Duchesse de Bourgogne

Roquefort

€ 3,90

Roquefort

€ 3,90

Roquefort wordt gemaakt in het gelijknamige Franse dorpje, waar het ook alleen gemaakt mag worden. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe schapenmelk, wat de kaas een zeer intense smaak geeft. Het vetgehalte van de Roquefort is 50+ wat zorgt voor een romige, doch pittige smaak.

 

Wanneer de smaak toch wat te sterk dreigt te worden gaat de Roquefort heel goed samen met een zoete confituur. Ook zoete vruchten of fruitstukken valt prima te combineren met de Roquefort. Dit neutraliseert de smaak ietwat.

 

Biertip: Gouden Carolus Classic

 

Leuk feitje: tot de dag van vandaag gebeurt het omdraaien van de kazen enkel door vrouwen. Zogenoemde Cabanieres.

Queso Oveja Romero

€ 2,75

Queso Oveja Romero

€ 2,75

De Spaanse schapenkaas! Deze kaas die zo'n 10 maanden gerijpt heeft in rozemarijn, heeft een heerlijk gebalanceerde smaak. De gekruide buitenkant, met het typische 'schaap' van binnen zorgen voor een perfecte combinatie.