Gewassen korstkaas

Een gewassen korstkaas wordt meerdere malen geborsteld en nadien eventueel besprenkeld met een rode bacterie. De kaas heeft veelal een zachte korst, die gegeten kan worden. Zowel de kaas als de korst kan van mild tot pittig worden ervaren.

Het bloemvormige kaasje! De smaak is ondanks de roodbacterie niet heel scherp, maar het geeft wel een tintel over de tong. Dit typische kaasje stamt uit de Pyreneen. 

 

Biertip: Franziskaner Hefe Weisse

Het kleine broertje! Een dubbele korst, met daartussen een smeuïg kaasje van gepasteuriseerde koemelk. Onder aanvoering van zijn grote broers: de Bouquet des Moines en de Bleu des Moines, doet de Delice des Moines erg goed mee. Het is een kaasje van zo’n 125 gram, met een gewassen korst met daarop een laagje witschimmel.

 

Biertip: Maallust De Kolonist

Le Marcaire

€ 4,20

Le Marcaire

€ 4,20

Een allemansvriend! Een karakteristieke kaas uit de Vogezen met een zacht en romige smaak. Deze kaas heeft een ietwat ‘’pikantje’’.

 

Biertip: Maallust- De Kolonist

 

Leuk feitje: Het letterlijk vertaalde woord voor Le Marcaire is ‘’De Melker’’

Morbier

€ 1,55

Morbier

€ 1,55

De kaas met een laag as! Morbier is een heerlijke zachte kaas uit het gelijknamige dorp in Frankrijk. Doordat de ochtend- en avondmelk gebruikt wordt voor de bereiding van deze kaas het de Morbier een intense en ietwat pikante smaak.

 

Biertip: Orval

 

Leuk feitje: Vroeger werd de aslaag gebruikt om het schimmelen van de kaas tijdens de bereiding tegen te gaan. Momenteel dient het voor de aantrekkelijkheid van de kaas, want de as heeft geen enkele smaak.

Livarot

€ 6,45

Livarot

€ 6,45

De Kolonel! Zo wordt deze kaas uit Normandie ook wel genoemd door zijn vijf strepen aan de zijkant. Bij deze kruidige kaas van 40+ komen de aroma’s bij consumptie prachtig naar voren.

 

Biertip: Schneider Weisse

 

Leuk feitje: Vroeger, medio 19e eeuw, was deze kaas, door zijn krachtige smaak en voedzaamheid enkel voedsel voor de armen. De oplaag in die tijd was circa 4.5 miljoen.

Langres

€ 5,30

Langres

€ 5,30

Een prachtige welving aan de bovenkant van deze kaas! Dit komt doordat de kaas tijdens het rijpingsproces niet wordt gekeerd. De smaak en de geur zijn vrij intens en pittig van de kaas uit de Vogezen. Het heerlijke zuivel om de oranje korst is romig en heeft het ingegoten Marc de Bourgogne of Champagne ingenomen, wat zorgt voor een buitengewone smaakbeleving.

 

Biertip: Hertog Jan Enkel

 

Leuk feitje: De welving aan de bovenkant van de kaas wordt ook wel ‘’Fontaine’’ (fontein) genoemd.

De milde, witte kaas die (bijna) iedereen lust! Deze toegankelijke kaas uit de Auvergne past heerlijk op de borrelplank waar ook de niet echt ‘’wilde eters’’ aan deel nemen. Deze Saint Nectaire van gepasteuriseerde melk heeft een nootachtige, volle smaak waarbij de korst wat grauwgrijs tot oranje kan kleuren.

 

Biertip: Grolsch Weizen

Chaumes

€ 2,60

Chaumes

€ 2,60

Een smaakvolle kaas! De Chaumes heeft een heerlijk pittige en rode korst met daaronder een romig, aromatisch zuivel. De kaas, die gemaakt wordt aan de voet van de Pyreneeen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk en daardoor minder krachtig dan vergelijkbare kazen met rauwe melk.

 

Biertip: Tripel Karmeliet

Het mooie kubusje! Deze kubusvormige kaas met gepasteuriseerde melk heeft een prachtige oranje korst.  De kaas komt uit het Land van Herve te Luik en heeft ook deze typische sterke geur en smaak. Hierbij kan een kleine ammoniakgeur de neus raken, maar eenmaal inwendig, is hij heerlijk romig en blijft hij nog lang na zingen. Er zijn ook minder sterke varianten beschikbaar.

 

Biertip: Achel Blond

Baksteenkaas! De Limburger heeft een roodbruine kleur en is tijdens het rijpen ingewreven met een zoutoplossing. Hierdoor is de smaak en de geur lekker sterk, maar bij consumptie komt er een hele toegankelijke smaak naar boven. De kaas is een echte mesklever, maar zeker dat de romige kaas niet lang aan het mes zit!

 

Biertip: Hertog Jan Enkel

Als er tussen al deze fantastische kazen gekozen moet worden, welke zal dat dan worden?