Gewassen korstkaas
Een gewassen korstkaas wordt meerdere malen geborsteld en nadien eventueel besprenkeld met een rode bacterie. De kaas heeft veelal een zachte korst, die gegeten kan worden. Zowel de kaas als de korst kan van mild tot pittig worden ervaren.
Petit Tourtain
Petit Tourtain
Het bloemvormige kaasje! De smaak is ondanks de roodbacterie niet heel scherp, maar het geeft wel een tintel over de tong. Dit typische kaasje stamt uit de Pyreneen.
Biertip: Franziskaner Hefe Weisse
Delice des Moines
Delice des Moines
Het kleine broertje! Een dubbele korst, met daartussen een smeuïg kaasje van gepasteuriseerde koemelk. Onder aanvoering van zijn grote broers: de Bouquet des Moines en de Bleu des Moines, doet de Delice des Moines erg goed mee. Het is een kaasje van zo’n 125 gram, met een gewassen korst met daarop een laagje witschimmel.
Biertip: Maallust De Kolonist
Le Marcaire
Le Marcaire
Een allemansvriend! Een karakteristieke kaas uit de Vogezen met een zacht en romige smaak. Le Marcaire wordt ook wel de rode brie genoemd. Deze kaas heeft een ietwat ‘’pikantje’’.
Biertip: Maallust- De Kolonist
Leuk feitje: Het letterlijk vertaalde woord voor Le Marcaire is ‘’De Melker’’
Morbier
Morbier
De kaas met een laag as! Morbier is een heerlijke zachte kaas uit het gelijknamige dorp in Frankrijk. Doordat de ochtend- en avondmelk gebruikt wordt voor de bereiding van deze kaas het de Morbier een intense en ietwat pikante smaak.
Biertip: Orval
Leuk feitje: Vroeger werd de aslaag gebruikt om het schimmelen van de kaas tijdens de bereiding tegen te gaan. Momenteel dient het voor de aantrekkelijkheid van de kaas, want de as heeft geen enkele smaak.
Epoisses Berthaut
Epoisses Berthaut
Uit haar as herrezen! Deze kaas, die gewassen is met Marc de Bourgogne, heeft een kenmerkende geur. De roodoranje korst omhult een karakteristieke kaas, één die zeker niet te scherp is. De kaas, uit Bourgondie, kan als lepelkaas, of als heerlijke vaste kaas gegeten worden.
Livarot
Livarot
De Kolonel! Zo wordt deze kaas uit Normandie ook wel genoemd door zijn vijf strepen aan de zijkant. Bij deze kruidige kaas van 40+ komen de aroma’s bij consumptie prachtig naar voren.
Biertip: Schneider Weisse
Leuk feitje: Vroeger, medio 19e eeuw, was deze kaas, door zijn krachtige smaak en voedzaamheid enkel voedsel voor de armen. De oplaag in die tijd was circa 4.5 miljoen.
Langres
Langres
Een prachtige welving aan de bovenkant van deze kaas! Dit komt doordat de kaas tijdens het rijpingsproces niet wordt gekeerd. De smaak en de geur zijn vrij intens en pittig van de kaas uit de Vogezen. Het heerlijke zuivel om de oranje korst is romig en heeft het ingegoten Marc de Bourgogne of Champagne ingenomen, wat zorgt voor een buitengewone smaakbeleving.
Biertip: Hertog Jan Enkel
Leuk feitje: De welving aan de bovenkant van de kaas wordt ook wel ‘’Fontaine’’ (fontein) genoemd.
Saint Nectaire
Saint Nectaire
De milde, witte kaas die (bijna) iedereen lust! Deze toegankelijke kaas uit de Auvergne past heerlijk op de borrelplank waar ook de niet echt ‘’wilde eters’’ aan deel nemen. Deze Saint Nectaire van gepasteuriseerde melk heeft een nootachtige, volle smaak waarbij de korst wat grauwgrijs tot oranje kan kleuren.
Biertip: Schneider Weisse
Chaumes
Chaumes
Een smaakvolle kaas! De Chaumes heeft een heerlijk pittige en rode korst met daaronder een romig, aromatisch zuivel. De kaas, die gemaakt wordt aan de voet van de Pyreneeen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk en daardoor minder krachtig dan vergelijkbare kazen met rauwe melk.
Biertip: Tripel Karmeliet
Herve l’Exquis Remoudou
Herve l’Exquis Remoudou
Het mooie kubusje! Deze kubusvormige kaas met gepasteuriseerde melk heeft een prachtige oranje korst. De kaas komt uit het Land van Herve te Luik en heeft ook deze typische sterke geur en smaak. Hierbij kan een kleine ammoniakgeur de neus raken, maar eenmaal inwendig, is hij heerlijk romig en blijft hij nog lang na zingen.
Biertip: Achel Blond
Echte Limburger
Echte Limburger
Baksteenkaas! De Limburger heeft een roodbruine kleur en is tijdens het rijpen ingewreven met een zoutoplossing. Hierdoor is de smaak en de geur lekker sterk, maar bij consumptie komt er een hele toegankelijke smaak naar boven. De kaas is een echte mesklever, maar zeker dat de romige kaas niet lang aan het mes zit!
Biertip: St. Feuillien Blond
Herve l'Exquis Pikant
Herve l'Exquis Pikant
Zacht doch pikant! Deze mooie kubus, of baksteenkaas, zoals die ook wel wordt genoemd, heeft een zachte structuur. De geurrijke aroma's die vliegen naar de neus, vermoeden een zeer sterke smaak. Karakteristiek is die zeker, maar zeker toegankelijk voor de kaasliefhebber.
Reblochon de Savoie
Reblochon de Savoie
De ivoorlijke kaas! Tijdens het verwijderen van de verpakking valt gelijk de mooie kleur van de kaas op, alsook de lichtelijke aroma's die opstijgen. Deze kaas is gemaakt van rauwe koemelk en heeft door haar gewassen korst een licht pikantje, waar het zuivel binnen heerlijk zacht is.