Blauwaderkaas

De aderen die in een blauwaderkaas zitten worden veroorzaakt door de schimmel ’’Penicillium Glaucum’‘ of ‘’Penicillium Roqueforti’’. Deze schimmel wordt vermengd met de kaas en gedurende het rijpingsproces wordt de kaas doorboort met koperen pennen om de groei van deze schimmel te stimuleren. Deze schimmels hebben van zichzelf al een zeer pikante smaak, dus hoe langer de kaas gerijpt heeft, des te intenser de smaak van de kaas is.

Blu '61

€ 5,00

Blu '61

€ 5,00

Het meesterwerk van een huwelijk! Deze kaas uit Trevisio is een unieke kaas in haar soort. De blauwe aderen in de kaas hoeven zeker niet gecompenseerd te worden, want deze zijn met mooie nuances toegevoegd.  De kaas is gedrenkt in Passito en bovenop deze parel liggen veenbessen. Deze prachtige combinatie zorgt voor een smaak die niet snel vergeten wordt.

 

Biertip: St. Feuillien BlondDeze kaas bevat dierlijk stremsel.

Klein maar fijn. Deze blauwaderenkaas uit Wallonië kan prima alleen opgegeten worden, hadden  de affineurs gedacht moeten hebben toen ze dit 125 grams kaasje maakten. Het heeft een mooie witte korst wat ervoor zorgt dat het gehele kaasje, smeuïg dat die is, opgegeten kan worden. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Het heeft ondanks zijn blauwe aders toch een relatief milde smaak.

Biertip: Pauwel KwakDeze kaas bevat dierlijk stremsel.

Het biologische, vegetarische meesterwerk uit Brabant! Perfecte romigheid en slingerende blauwaderen creëren een heerlijke kaas! Deze kaas, afkomstig van de boerderij uit Molenschot, wordt ambachtelijk gemaakt en de liefde en toewijding die de affineurs voor de kaas hebben, proef je oprecht!

 

Biertip: La Trappe QuadrupelDeze kaas bevat vegetarisch stremsel.

De zachte gorgonzola! Gorgonzola is een Italiaanse blauwaderenkaas die wordt gemaakt van de volle ochtend- en avondmelk van de koe. Beide soorten zijn lekker romig, maar door de rauwe melk die is toegevoegd, toch een prikkelende smaak. De Gorgonzola kan ook perfect gebruikt worden voor diverse gerechten. Denk aan verschillende pasta’s, maar ook gesmolten op vlees komt de smaak goed tot zijn recht.

 

Biertip: Hertog Jan Grand Prestige

De harde Gorgonzola! Gorgonzola is een Italiaanse blauwaderenkaas die wordt gemaakt van de volle ochtend- en avondmelk van de koe. Beide soorten zijn lekker romig, maar door de rauwe melk die is toegevoegd, toch een prikkelende smaak. De Gorgonzola kan ook perfect gebruikt worden voor diverse gerechten. Denk aan verschillende pasta’s, maar ook gesmolten op vlees komt de smaak goed tot zijn recht.

 

Biertip: Urthel Samaranth

 

Blue Stilton

€ 2,65

Blue Stilton

€ 2,65

De koning van de blauwader kazen! Een prachtige blauwaderen kaas met 48% vet in de droge stof die gemaakt is met gepasteuriseerde koemelk. De Blue Stilton heeft een natuurlijke korst en is daarom eetbaar. De kaas heeft een pikante, doch romige smaak. De kaas smelt haast weg op de tong.

 

Biertip: Kwaremont

 

Leuk feitje: de kaas is nooit in het dorp ‘Stilton’ zelf gemaakt, maar in verschillende steden eromheen zoals Leicester.

Roquefort

€ 3,90

Roquefort

€ 3,90

Roquefort wordt gemaakt in het gelijknamige Franse dorpje, waar het ook alleen gemaakt mag worden. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe schapenmelk, wat de kaas een zeer intense smaak geeft. Het vetgehalte van de Roquefort is 50+ wat zorgt voor een romige, doch pittige smaak.

 

Wanneer de smaak toch wat te sterk dreigt te worden gaat de Roquefort heel goed samen met een zoete confituur. Ook zoete vruchten of fruitstukken valt prima te combineren met de Roquefort. Dit neutraliseert de smaak ietwat.

 

Biertip: Gouden Carolus Classic

 

Leuk feitje: tot de dag van vandaag gebeurt het omdraaien van de kazen enkel door vrouwen. Zogenoemde Cabanieres.

De cilinder! Een kleurrijke kaas met een pittige smaak door de vele blauwe aders die erin gegroeid zijn. Door haar 50+ vetpercentage kan de kaas als romig worden ervaren. De kaas komt uit het Franse kaasgebied de Auvergne en wordt daar in Ambert gemaakt.

 

Biertip: Tripel Karmeliet

 

Leuk feitje: de kaas, zoals meerdere kazen, werd als betaalmiddel gebruikt in de achttiende eeuw.

De toegankelijke blauwader! Een Duits meesterwerk met 60+ vet en met flink wat blauwaderen die zorgen voor een pikante smaak. De kaas is door het 60+vet romig, maar wel lekker ziltig. De kaas heeft lang gerijpt, wat zorgt dat het een compacte kaas is geworden.

 

Biertip: La Trappe Quadrupel

Hét blauwe lepelkaasje. Opgediend in een stenen potje, waar je het kaasje met een ietwat eigenaardige  zachte structuur zo uit kunt lepelen met bijvoorbeeld bleekselderij. De smaak van deze schapenkaas is milder dan andere blauwaderkazen, aangezien de aders vermengd zijn met het zuivel.

 

Biertip: Duchesse de Bourgogne

De romige en kruidige kaas! De kaas heeft een vetgehalte van 50+ en heeft een plakkerige structuur. De blauwflora die erin zit, is dezelfde als de Roquefort, maar deze kaas is iets milder van smaak.

 

Biertip:Berging HerfstBock

Saint Agur

€ 3,70

Saint Agur

€ 3,70

Typisch, de Saint Agur! Doordat de Saint Agur gemaakt is van gepasteuriseerde koemelk, heeft de kaas een veel romigere smaak dan vergelijkbare blauwe kazen. Dit ondanks de vele aders die als sieraden door de kaas heen ‘’stromen’’. Toch valt er bij het proeven een ietwat ziltige toon te ontdekken met hier en daar kruidige vlagen. De smaak begint vrij sterk maar zinkt dan heel geleidelijk.

 

''Romig en goed op smaak. Lekker op een toastje, door een gerecht, of gewoon zo; uit het vuistje'' -IB- 

 

Biertip: Springhaver