Blond Bier

De naam zegt het al: het is een blond-kleurig bier. Dit bier is veelal fris van smaak en kan variëren van licht met weinig alcohol, tot zwaar met veel alcohol. Vaak heeft dit bier een mooie schuimkraag, dat zorgt dat het koolzuur langer in het bier blijft. Dit heeft weer als gevolg dat het een heerlijke dorstlesser is.
Let wel, alle prijzen die Proefkaas aanbiedt zijn inclusief statiegeld.

Het bier dat doet verlangen naar tijden van weleer! Een halve liter pur nostalgie, aldus Proefkaas. Waar soms de flessen van minder formaat ideale 'deelbieren' zijn, bewaar je deze lekker voor jezelf. Een halve liter blondbier, misschien wel uit meegeleverd glas (verkrijgbaar bij 3 in de mix) dat heerlijk wegdrinkt. De brouwerij te Bertinchamps heeft dit voor jou gebrouwen.

 

Kaastip:La Ramée 

Verwekker van het bloesem! Proefkaas' tweede honingbier én wat is die goed. Koriander, citrus en de honingtoetsen zorgen dat dit bier van 8% alcohol een straffe, maar toch fijne body heeft. De Prion des Fleurs is gebrouwen ter ere van 30 jaar mijnsluiting van Eisden, zal hier de honing iets mee te maken hebben?

Leuk feitje: De honing die in dit bier verwerkt is komt uit het Nationaal Park Hoge Kempen.

Het Tafelbier van de monniken! Dit bier dronken de monniken van Westmalle veelal tijdens de maaltijd, waardoor het gelange tijd de abdij niet verliet. Tot ons grote vreugde hebben wij nu dit bier met 4,8% alcohol in ons assortiment. Ondanks het relatief lage alcoholpercentage is het rijk van smaak. Door zijn fruitige tonen is deze erg verfrissend en dorstlessend. Uniek in de trappistenwereld van bier!

De traditionele tripel, maar dan anders! Het kleine zoetje en bittertje kent de Bertinchamps Triple van 9% ook, maar de karakteristieke frisse smaak is bij deze tripel uniek. Deze halve liter is niet alleen letterlijk rijkgevuld, ook qua smaak kan dit bier dat uit de muren van Bertichamps gebrouwen wordt, er wat van!

Leuk feitje: De brouwerij startte in 2013 met eigen productie.

''Het best gekroonde bier van Nederland''! December 2018 was een perfect moment om deze Tripel uit Voorschoten te brouwen. Het Voorschotens Tripel doet al verwarmen bij de aanzicht van de kleur, waar er bij inname een lichtje zoetje geproefd wordt met fijne hoptonen. Nadien valt er een droog bittere afdronk over de pappillen heen, dat mede is veroorzaakt door de gebruikte sinaasappelschil.

Leuk feitje: Dit is het eerste bier van Brouwerij Voorschoten.

Hoe bepaalde bieren in hun grootheid nog niet zo lang rond dwarrelen op deze aarde! De Tripel Karmeliet is hier misschien wel het perfecte voorbeeld van. Gebrouwen volgens het receptuur van de bedelorde van de Rooms- Katholieken, en uitgebreid tot 's werelds bier. Het bier met 8,4 % alcohol heeft een uitgesproken smaak die fruitige tonen en een klein pittigheidje bevat.

Het Frolijkste bier van Nederland! Kleine Frans viel als jongste telg in een ketel schuimend bier. Sindsdien is Frans ongekend Frolijk en gelukkig! Deze Pale Ale met 4,8% alcohol heeft een zeer prettige smaakbalans. Heerlijk fris en fruitig, met een klein bittertje en fijne nuances van mandarijn. Daar word je toch Frolijk van? 

De sneeuw is definitief verdwenen dus we springen de lente in! Dit heerlijk biologisch gebrouwen lichte bier heeft een frisse smaak die perfect past in de lente. Gebrouwen met haver én gerstemout, dit zorgt voor een mooi volle smaak.

Leuk feitje: Wist je dat Spring Haver in 2020 de zilveren medaille heeft gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge?

 

 

La Guillotine

€ 2,75

La Guillotine

€ 2,75

La Guillotine, dat niks met het bier te maken heeft! Wel met het verhaal, want dit bier is ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de Franse Revolutie gebrouwen. La Guillotine is een zwaar blond bier met 8,5% alcohol dat bedekt gaat onder een volwitte schuimkraag. Onder dit jasje bewaart zich in eerst instantie een zoetje, waar vervolgens een intense smaak wordt overgenomen door een bittertje.


''Leuk'' feitje: De Guillotine is een instrument waar door middel van een valbijl straffen werden uitgevoerd.

De grote oogst van St. Feullien! Een degustatiebier, afkomstig van onze zuiderburen. Een degustatiebier waar met alle rust van genoten dient te worden. Een krachtig bier extrablond bier, met proefbare hop en met de nagisting op fles, kunnen deze aroma's ook waargenomen worden.

 Helaas zijn de glazen op. 

Breek de muren en bouw bruggen! Brug 1936 is een Blond bier met een uitgesproken smaak. Waar de frisheid van het bier ook op komt zetten, maakt dit het gerstenat tot een mooi doordrinkbaar bier.

 

Leuk feitje: De naam van het bier is vernoemd naar de Waalbrug in Nijmegen te 1936.

De Tureluur met citroengras! De tonen van het citroengras met fragmenten van gember passen heerlijk in het glas. Een frisse doordrinker met een lekkere afdronk die lichtelijk lang blijft nahangen.

Nieuw Zeeland in een Nederlands jasje! Aan dit bier, dat brouwerij Voorschoten maakt, is Nieuw-Zeelandse hop toegevoegd. Dit bier is een lekker frisse doordrinker met een alcoholpercentage van 6,5%. Het fruitige bij inname veranderd geleidelijk in kruidig. 

De monnik uit Ierland! Dit blonde bier met zeer aantrekkelijke schuimkraag laat de neus prikkelen. De geuren die ontsnappen na het ontkurken zorgen ervoor dat er snel een slok gewenst wordt. Een robuuste blonde met 7,5% alcohol zorgen ervoor dat het bier een body heeft, met een kruidige toon tijdens verorbering. 

 

Leuk feitje: De brouwerij 'St. Feuillien' is vernoemd naar een Ierse Monnik.

De monnik uit Ierland! Dit blonde bier met zeer aantrekkelijke schuimkraag laat de neus prikkelen. De geuren die ontsnappen na het ontkurken zorgen ervoor dat er snel een slok gewenst wordt. Een robuuste blonde met 7,5% alcohol zorgen ervoor dat het bier een body heeft, met een kruidige toon tijdens verorbering. 

Helaas zijn de glazen op,

 

Leuk feitje: De brouwerij 'St. Feuillien' is vernoemd naar een Ierse Monnik.

De kruiden in het glas! De aroma's overspoelen tot prachtige nuances tijdens consumptie van dit gerstenat. Rozemarijn, met daarbij merkbare smaken van sinaasappel en jeneverbes. Heerlijk overzichtelijk, perfect van het goeie! 

De Kruittoren! Vernoemd naar de Kruittoren die in het Kronenburgerpark staat kent deze haar oorsprong op het Nijmeegse grond! De Tripel met acht procent alcohol heeft een heerlijk zoetje, waar deze wel toegankelijk is voor een tripel. Zeker een genieter, maar dat hoeft zeker niet te lang van hetzelfde flesje. Een mooie doordrinker! 

De toegankelijkheid haarzelve! Het eerste bier dat de Koperen Kat brouwde is vernoemd naar de oudste, zeker blonde, dochter van de oprichter. Het is een zeer fris bier, dat met haar alcoholpercentage van 5% ook zeker niet genipt hoeft te worden. Net uit de koelkast gehaald, ingeschonken, door haar ongefilterdheid toch het idee dat er aan een écht speciaalbier begonnen wordt!

Een heus broederbier! De Achel Blond 8˚ heeft haar oorsprong liggen in de Brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis en wordt gebrouwen sinds 2001 in het gelijknamige dorp te België.  Het bier heeft een volle smaak wat een kruidige toon kan hebben met een ietwat zoetige moutige smaak. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8% en komt het best tot zijn recht wanneer de fles een uur voor het opdrinken uit de koelkast gehaald wordt en iets op kamertemperatuur kan komen.

Boerinneken

€ 3,55

Boerinneken

€ 3,55

De schoonheid van de fles valt in het niet bij de smaak! Deze Belgische tripel heeft een fruitige smaak waar een zoetje ontdekt kan worden. De ietwat hoppige smaak en haar 9,5% procent zorgen voor een verradelijke doordrinker. Rustig voor gaan zitten dus. 

Een heerlijke sterke blondbier van 8,4%.  Het bier is gemaakt met drie graansoorten en heeft een fruitige, zachte, doch pittige smaak. Het is gebrouwen volgens een 17e eeuws Dendermonds Karmelietenrecept.

Leuk feitje: De Karmelieten zijn een bedelorde van de rooms-katholieken. 

Het bier voor de kopmannen! Kwaremont is een kruidig, zacht, doch vol biertje dat, wanneer je het etiket hebt gelezen, met al het geluk van de wereld gedronken kan én moet worden.

De grote oogst van Hoegaarden! Het goudkleurige bier met 8,5% alcohol heeft een fruitige smaak met tinten van Sinaasappelschil en Koriander. De smaak wordt gecreëerd door het gistingsproces, aangezien er geen tarwe in het bier zit, maar enkel gerstemout.

Bier met pit en karakter! Een gerstige gigant die met volle aandacht en geduld genoten mag worden! Dit bier kent pit en karakter, voor de drinker zonder haast. Een straffe afdronk, zoals de zuiderburen zouden zeggen, met een aangenaam bittertje. 

Artisanaal natuurbier uit het Belgische Brugge! Dit straffe tripelbier van 9% is vernoemd naar de oudste zoon van de brouwer, genaamd Hendrik. Het is een hoppig, moutig,bitter bier met in de afdronk duidelijke tonen van citrusvruchten.

 

Leuk feitje: ‘’Voor haar biertransport legde deze brouwerij als eerste in de wereld een 3,2km lange ondergrondse bierpijplijn aan, onder de historische binnenstad.’’SH